vrijdag 28 mei 2010

Wie komt er eten??

Boodschappen voor dit weekend vallen eigenlijk nog mee.

Aardappelschijfjes (750gr omdat ik vandaag geen tijd heb om ze te koken alvorens te bakken maak ik het mezelf maar eens gemakkelijk)
drie soorten sla
2 kg bio wortelen (alweer! iedereen eet die op het moment als tussendoortje en dus kan ik er zakken vol van kopen)
jullienne voor groentesoep
soepvlees en gehakt voor balletjes
3 pizza's voor morgen
sushi als dinner voor de hubs (jaja hij verwent zichzelf graag op z'n werk)
bloemsuiker, voedingskleurstoffen en zelfrijzend bakmeel voor de traktatie op school
rolmopsen
zure haring in zatziki (de hubs liet zich verleiden om een toastje te proeven bij die aardige mevrouw met een 'vissenschort' en dito 'hoofdkapje')
broodjes
vleeswaren (spikkelworst (salami) stond bovenaan het lijstje van Lennard)

Al met al valt het nog mee voor een vrijdag. Ik denk omdat ik het deze week een beetje gespreid heb gekocht dat het deze morgen niet de spuigaten uit liep.

donderdag 27 mei 2010

Kome Nete in Lier!

Sinds 5 jaar kent Lier een sociaal Restaurant. Kome Nete! en dat mag wel naam hebben en dus werd er een receptie georganiseerd alwaar ik voor uitgenodigd was.

Op de Maasfortbaan is het nummer 65 en dan plots 11 en Kome Nete is op nr 13 *Schrik* Gelukkig liepen er enkele keurig gekapte dames in hun mooiste jurkjes voorbij die duidelijk opweg waren naar een feestelijke gebeurtenis. Ik volgde hen op veilige afstand al hadden ze mij rap door (ik zal geen goede rechercheur zijn). Inmiddels was mijn 'baas' ook gearriveerd en tezamen gingen we binnen. Een beetje vreemd is dat altijd wel natuurlijk om zo maar binnen te stappen op een receptie waar niemand je kent.

We werden al snel voorzien van hapjes en er was wat te lezen en een filmpke over de afgelopen jaren. Als snel werd duidelijk dat de voedselbedeling en de sociale kruidenier in het zelfde gebouw waren onder gebracht. Ik heb nooit geweten dat er verschillende soorten voedselhulp zijn. De EG gebruikt zijn overschotten door deze  gratis aan kansarmen te verstrekken. Daarnaast bestaan ook nog de voedselbanken. Dit is een meer gesubsidieerde vorm van hulp. Beiden hebben een apart ticket op de artikelen zodat deze niet als 'normale' artikelen over de toonbank mogen gaan. In Lier hebben ze zowel de EG-voedselhulp als de voedselbank als de sociale kruidenier onder één dak. Iets wat in Mechelen niet het geval is. Daar zijn de spullen alleen te koop tegen gereduceerde prijzen. Er wordt niets weggeven. Daar zit een filosofieachter: als mensen voedselpakketten willen krijgen zijn daarvoor andere instanties in Mechelen. En ten tweede wordt er een beroep op de mensen zelf gedaan. Ze moeten er zelf voor instaan dat ze voldoende middelen hebben om dingen te kunnen kopen. Daarnaast geeft het de mensen die in het winkeltje komen toch een gevoel van eigenwaarde. Ze hebben hun spullen gekocht en hebben niet louter en alleen hun hand op gehouden om iets te krijgen.

Al met al vond ik het erg leuk om eens te zien hoe het 'op een ander' is en dat anderen zich ook vrijwillig zo enthousiast inzetten voor de 'zaak'.

woensdag 26 mei 2010

Onze jongen

We hebben dus DE test laten doen. Olav was bijzonder nerveus en voelde het als een goed/fout test. ook bij herhaling uitleggen dat het daar niet om ging hielp niet echt. Gelukkig kende hij het CBO al een beetje en toen ie daar aankwam was ie al een beetje geruster. 

De uitslag van dit alles is geheel andere koek. Olav heeft een enorme Performale/Verbale kloof. Chaos is zijn deel en routines kent hij eigenlijk niet. Nu is het vervelende dat ik ook zo in elkaar steek. Ik kan mij niet zetten tot routines. ik kan ze ook heel erg moeilijk aanleren en blijven volgen. Als ik een werkbaar systeem heb maar er wijkt iets af van het patroon dan is de gehele routine uit het lood en ver te zoeken. Met andere woorden ik schep nu niet bepaald de juiste omgeving voor hem. En ik moet dus echt mijn best gaan doen om voor hem goede voorwaarden te scheppen.

Gelukkig ziet Ilse de kinésiste het allemaal nog zitten en zij zal samen met de school gaan proberen om een werkbaar plan voor Olav samen te stellen. Iets waaraan gelukkig iedereen bereid is om mee te werken. Vooral ook de school. Daarvoor zijn we hen echt heel erg dankbaar.

Vandaag bedacht ik mij eens dat er natuurlijk wel wat op het web moet zijn geschreven over dit fenomeen. En na een google: kreeg ik verschillende 'hits'. Ik begon te lezen en mijn mond viel open. Het was wederom alsof ik mijn eigen kind zag:


  • Het kind heeft moeite met routine. Alles moet steeds opnieuw verteld worden (wassen, aankleden, bed opmaken, …).
  • Het kind is niet in staat zelf zijn rommel op te ruimen in de speelruimte, slaapkamer, kleerkast, …
  • Het kind is vergeetachtig en verstrooid en voert opdrachten bijgevolg niet uit.
  • Het kind is vaak boos of verdrietig. Het begrijpt namelijk wel wat het moet doen maar krijgt het niet uitgevoerd en het eindresultaat valt tegen. Het kind valt zichzelf tegen. (= chronische boosheid)
  • Het kind rekent langzaam.
  • Het kind heeft problemen als het moet handelen in groepsgedrag.
  • Een hoge mate van drempelvrees. Alles wat nieuw is zorgt immers voor problemen, dus nieuw wordt synoniem voor bedreigend.
  • Het kind gaat blokkeren als het niet kan omgaan met een nieuwe situatie.
  • Het kind is onhandig, blijft bijvoorbeeld glazen omgooien aan tafel.
  • Het kind ontwikkelt tics.
  • Bij het schrijven begint het kind halverwege de regel of de bladzijde.
  • Het kind heeft een laag zelfbeeld ('ik doe dat niet want ik ga dat toch niet kunnen').
  • Deze kinderen zijn vaak angstig, wat zich ook manifesteert in een veelheid aan nachtmerries.
  • Het kind is extreem visueel ingesteld.
  • Het gedrag van een dergelijk kind kan leiden tot de diagnose ADHD, Asperger, dyslexie, terwijl er alleen maar sprake is van een V/p-kloof.
  • Een kind met een v/P-kloof kan zeer goed imiteren wat het ziet en wordt daarom niet ontdekt. Omdat het verbaal zwakker is, wordt het vaak ook als een jonger kind aangesproken en wordt het voortdurend onderschat. 65% van deze kinderen wordt niet ontdekt. Hun gedrag vertoont gelijkenissen met dat van een kind met autistiform gedrag.

 Maar het maakte me ook boos. Want hebben wij als ouders aan de vorige school niet bij voortduring laten weten dat er iets aan de hand was en hebben zij dat niet systematisch onder de mat geschoven? Net zolang totdat de boel escaleerde en de leerkracht ons zelfs wilde doen geloven dat ons kind 'nodig' aan de pilletjes moest. Niets is minder waar. Met een goede begeleiding had hij prima daar op school kunnen blijven en hadden we niet al dit gedoe moeten meemaken. 

Ik hoop echt dat wij nog op tijd zijn veranderd en dat we het tij ten goede kunnen keren. In iedergeval zijn we op de goede weg. Jammer genoeg blijven wij achter met een schuldgevoel.

Boodschappen Today

Een nieuwe dag met nieuwe noden:

melk (in grote getale nodig en dus 9 liter gekocht)
grany's de harde zonder iets (voor op school)
balisto en chocolade omdat het lekker is
nog 4 extra Alpro burgers (we hebben er nog 2 liggen)
1 paprika
sojascheuten
spullen om de taart van Olav voor op school te decoreren
eieren
2 grote stukken belegen kaas (2 kilo ongeveer, we heten niet voor niks kaaskoppen)
smeerkaas
appels (gemengd en van die kleintjes)
aardappelen
eieren
oja en van die vieze aikito of hoe het mag heten (zakskes met iets gedroogds waar je heet water op moet gieten en dan schijnt het eetbaar te worden, iets wat ik me ten stelligste afvraag want het ruikt en ziet er niet uit. Chemische toiletjes noem ik dat)
5 bruine broden

Ik heb nu voor twee dagen eten in huis. Da's al heel wat voor mijn doen. Ik kan ongelofelijk slecht vooruit plannen en al helemaal niet als het eten aangaat.

dinsdag 25 mei 2010

1 week Boodschappen

Ik las dat sommigen nauwelijks boodschappen doen. Gewoonweg omdat ze niet veel thuis zijn en dus ook niet thuis eten. Onze kinderen komen na school direct thuis en ook door de onregelmatige diensten van de hubs is hij veel vaker overdag thuis. Tel daar nog bij op dat ik een TBM ben en je kunt al op je vingers natellen dat wij thuis veel consumeren. Ik zou echt niet met de Eloleo-tassen op pad kunnen. Bij mij komen daar van die draagkratten aan te pas om dan nog maar te zwijgen over de voorraadkasten en de flessenrekken. Ik kan niet met één koelkast toe en dus hebben we een kleintje in onze garage erbij voor al onze dranken en dessertjes.  Onze hoeveelheid brood is groots en met onze diepvriezer voorkomen we dat we dagelijks naar de bakker moeten. 

Onze boodschappen zijn dus massief. Maar hoe massief??

Ik heb geen flauw benul en ik zal het vanaf vandaag hier eens een week bij gaan houden:

Dinsdag 25 mei
Hamreepjes
Bussel prei
doos Wortelen
spaghetti 2 pakken
geraspte kaas
zalmsalade
snoepjes (die 'moeten' we nemen, de oma van Qwinten heeft die ook, die zijn superlekker)
cava
rietjes (dat zijn er keiveel wel 225 stuks)
multivitaminesap


Ok dat viel nog mee vandaag. Maar ik schat dat ik hiermee toch al zo'n 3 tassen gevuld had. Nu was de bodem van het krat bedekt.



woensdag 19 mei 2010

Loesje bestaat nog!!

Ik heb het even moeten opzoeken maar in 1983 werd de binnenstad van Arnhem regelmatig vol gehangen met 'Loesjes' beste bedoelingen.

Prachtig vond ik ze en ik keek altijd uit naar weer een 'nieuwe' Loes.

Ik groeide op, verliet Dieren en dus ook een beetje Arnhem. Loesje bleef niet alleen in Arnhem maar ging Landelijk. Door uiteindelijk naar België te verhuizen zag ik haar niet meer.

Maar Loesje is er nog steeds, op het web en in de straat. Ja zelfs op twitter, hyves en flickr.

Loes ik ben blij dat ik je weer gevonden heb!!

Je kunt haar ook in Belgiê vinden: http://www.loesje.org/belgie

Eén Seconde

Opdracht: Leg uit wat is een seconde?
Olav: "Daar moet ik wel een secondje over nadenken!"

dinsdag 18 mei 2010

U heeft de rekening niet betaald!

"Het lijkt hier GVD wel Amsterdam" foetert de hubs als ie thuiskomt en de grijze bak on-geleegd op de oprit staat.  (de vuilophaal in Amsterdam heeft de afgelopen weken stilgelegen vanwege loonconflicten tussen de bonden en de gemeente)

Een snelle blik in de rest van de straat leert al snel dat de vuilophaal wel geweest is maar dat ie onze bak dus niet heeft geleegd.

"Jij gooit 'm ook altijd veel te vol" Ik doe nog maar eens een nuttige duit in het zakje. 

Super vervelend want met een gezin van 6 dan ontstaat er een hoop vuilnis en nu kunnen we daarmee dus geen kant op. De hubs klimt in "de pen" en schrijft een mail aan de gemeente. Al snel komt het verdict. Rekening niet betaald. 


Aaaaarrrrrrggg. van wanneer die rekening was weet ik niet en ook niet of we een herinnering hebben gekregen. En dat laatste hebben we ook nog niet want de volgende ochtend ligt er een brief van de Ivarem in de bus. Herinnering!! Als we deze herinnering niet binnen de gestelde termijn betalen zullen ze niet langer instaan voor het ophalen van het huisvuil. Erm nee, dat hebben we gemerkt. 

De hubs foetert weer. En pakt de telefoon om de Ivarem te bellen. Ze hebben dus niet eens afgewacht of we wel of niet de herinnering zouden betalen alvorens (NIET) in actie te springen. De hubs stuit op een onverbiddelijke "klepBep" die alleen maar kan zeggen dat wij onze rekening niet hebben betaald.

"Maar we kregen de herinnering pas vandaag en u heeft gisteren de sanctie al voltrokken"
"Maar u heeft de rekening niet betaald"
"Dat weet ik mevrouw maar u neemt maatregelen alvorens ons te waarschuwen of ons de mogelijkheid te bieden om de rekening alsnog te betalen"
"Maar u heeft de rekening niet betaald"
"Als ik die herinnering krijg dan heb ik toch eerst de mogelijkheid om die binnen de gestelde termijn te betalen alvorens er sancties plaatsvinden?"
"Maar u heeft de rekening niet betaald"

Langzaam zie ik de hubs roodpaars worden en het is maar goed dat 'Bep" niet achter een loketje zit want ik denk dat ik niet voor de gevolgen zou hebben kunnen instaan. Nog voordat ie uitbarst haakt de hubs in.

En dus staat/ligt ons pad deze woensdag vol: een grijze rolcontainer (tot aan de nok toe gevuld) omringt door enkele 'piekzakken' en (joepie) het is ook nog PMD dus daarvan liggen er ook nog een paar zakken. Ik zal blij zijn als die rotzooi weg is. Ons huishouden heeft zo al veel weg van dat van Jan Steen maar deze aanblik maakt het er niet echt beter op. 

zondag 9 mei 2010

Mijn Moederdag!

"Mama als ik dit rolletje nu eens vast houd kun jij er dan een strik omheen maken met dit touwtje? Niet kijken hoor want het is voor moederdag! En waar kan ik het dan verstoppen?? Ik moet een plaatsje hebben waar jij nooit kijkt."
Ik wijs naar één van de lades in de tv kast: " Die! Daar kijk ik NOOIT in".
Hij verstopt het rolletje papier en wijst met een vingertje: "Beloven dat ge niet zult kijken hè!"
"Ik beloof het"

Op moederdag wordt er aan m'n deur geklopt. Ik krijg een ontbijtje op bed: Kopje thee, twee beschuitjes met kaas (ja sorry maar de aardbeien waren al op) een oude praline en een bakje met spekjes (daar ben jij toch zo gek op?)

En ik krijg het rolletje papier dat ik mag open maken en mag lezen:

Een oorkonde, voor de liefste Moeke ( en als ik nou iets erg vind dat is het wel als ze me moeke noemen).

Eén van de beste moederdagen ooit!

woensdag 5 mei 2010

Meer en Minder High Tech!

Ik: "Doe de klep van de auto maar open voor je boekentas . Da's wel anders dan de auto van papa vind je niet?"
Lennard: "Ja die is veel meer high tech!"

dinsdag 4 mei 2010

Alweer ziek??

Dochter2 kwam naar beneden deze morgen met alweer de vraag of ze niet thuis mocht blijven ............... Wat doe ik daar nou mee? Die is toch wel regelmatig ziek! De weekenden is ze veel op stap maar door de week maakt ze er een rommeltje van. Het is niet dat ze het op school echt niet naar haar zin heeft maar doordat ze al 2 keer is blijven zitten (een keer op het lager en een keer op het middelbaar) zijn haar klasgenoten wel 2 jaar jonger en in het geval van dochter2 is dat toch wel een enorm verschil. Het is zo'n 'tiep' dat snel volwassen is en dus zijn die ventjes van 14 in haar klas echt niet meer van haar niveau. Ze moet nog even en ze wil ook best wel een diploma maar heeft het wel een beetje gehad met haar klas.

Een 'kind' van 16 dat niet naar school wil wat doe je daarmee? Als je het weet laat het MIJ dan ook weten want ik wordt zo langzamerhand een beetje radeloos.

De Positivo's


Doel: Me iets minder shitty voelen misschien
Reden: Omdat ik de negatieve spiraal beu ben en ik de rotzooi om me heen opgeruimd wil hebben
Hoe: Iedere dag een 'gift' schrijven aan het einde van de dag! 
Wat: iedere dag een actie doen in huis die het huis beter maakt. Zonder van te voren doelen op te stellen want daar wordt ik moe van :-)

Today's Gift: Hubs en ik hebben het goed gehad!
Done: Kasten in het bureau uit gemest en al m'n knitwork & stuffs erin gelegd.






maandag 3 mei 2010

Oranje!

Nee, ik heb mijn twitter-ava niet oranje gemaakt vanwege Q-Day afgelopen vrijdag. Maar toch heb ik het wel gemist. En ik doe dat ieder jaar. Ga dan naar Nederland zou je zeggen maar dat is niet zo leuk. De fun is wanneer je het met andere uit je buurt samen kunt vieren. Een BBQ, een rommelmarkt voor de plaatselijke kids. Eigenlijk vond ik het altijd een leuke dag omdat ie samen met de buurt werd gevierd.

Maar da's nog niet alles. Het was ook leuk om buitensporig veel oranje artikelen aan te schaffen. Nuttigheden als oranje vla, oranje tompoezen en oranje hagelslag. Ik weet het is zoooooooo achterlijk maar zooooooo leuk. Het hardste moest ik dit jaar lachen om die oranje Zeeuwse kapjes die je kunt omkeren als de Giro d'Italia strakjes finished in Nederland.

En zachtjes aan vullen de advertenties zich met 'oranje' aanbiedingen. Het WK komt dichterbij en als vanouds zullen straten, steden en provincies oranje kleuren. Hoe komt dat toch? Ik zie dat in geen enkel ander land rondom ons heen. Iets in ons bloed maakt dat we alle remmen verliezen en 'los' gaan. Zoals gezegd de eerste advertenties zijn er al: Plop is zelfs 'voor' Oranje en met de toeter van de TNT is de vreugde helemaal compleet.

Ik moet toegeven; zulke kampioenschappen zijn voor mij toch altijd een beetje moeilijk want m'n hart gaat dan echt uit naar 'Oranje' en hier in het ingetogen woonwijkje zul je geen echte 'voetbal' uitbarstingen zien. Nooit! Ook niet wanneer KV wint of de Lierse kampioen wordt zelfs niet wanneer de 'Rode duivels' aantreden.

Volgende week toch ns kijken bij de Blokker voor Oranje ballonnen, wanneer begint dat WK eigenlijk.............................

P.S. de M&M's zijn voor Zita, ik vond geen plaatje van die lekkere met een pinda.................

zaterdag 1 mei 2010

JeugdHonk 'De Pokemons

eerst moet al het hout bewerkt worden               















Ik lees de handleiding wel
















Alles onder controle